
Hořká čokoláda hraje významnou roli v lidském životě již po mnoho tisíciletí. Mnoho dávných kultur a civilizací ji kromě požitku využívalo i na náboženské a lékařské účely. Její pozitivní účinky pocházejí nejen z její lahodné chuti: ve starověké civilizaci Aztéků a Mayů ji používali jako posilující nápoj válečníků a syrové kakaové boby s oblibou konzumovali i během všedních dní. Své popularitě vděčí především za protizánětlivé a dezinfekční účinky, schopnosti uklidnit nervový systém, zda snížit horečku a přestože se její role v naší současné stravě dramaticky změnila, její příznivé účinky neztratily svůj význam ani dodnes. A které to jsou?
Bohatý zdroj antioxidantů
Tato její vlastnost je mimořádně důležitá především při prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění. Volné radikály vznikající během přirozených metabolických procesů mohou zapříčinit v našem organismu různé škodlivé procesy, kterým zabraňují právě antioxidační sloučeniny.
Proto dokáže i hořká čokoláda vyvíjet své pozitivní vlastnosti následovně:
- zvyšuje pružnost cév a tak dokáže snížit krevní tlak a zlepšit průtok krve
- snižuje LDL cholesterol (špatný cholesterol) a dokáže zvýšit hladinu (dobrého) HDL cholesterolu
- napomáhá snižovat krevní sraženiny
- chrání náš kardiovakulárny systém
- dokáže snížit inzulínovou rezistenci, která je základním problémem u onemocnění cukrovky 2 typu
- pomáhá vyrovnávat hladinu cukru v krvi
Výživná hořká čokoláda
Pokud kupujete kvalitní tmavou čokoládu s obsahem kakaa nad 75%, získáte nejen velmi výživnou, ale konzumujíc v malém množství dokonce i zdravou maškrtu.
100 gramů čokolády s obsahem kakaa více než 75% obsahuje 11 gramů vlákniny, 67% doporučené denní dávky železa, 58% hořčíku, 89% mědi, 98% manganu. Kromě toho je bohatým zdrojem draslíku, fosforu, zinku a selenu.
Pro nádherné vlasy a hezčí pokožku
Tato lahodná pochoutka může mít pozitivní vliv i na náš zevnějšek. Konzumace kvalitní tmavé čokolády zvyšuje odolnost pokožky proti škodlivému UV záření, snižuje riziko vzniku rakoviny kůže a chrání pokožku před spálením sluncem.
Zároveň díky svému bohatému obsahu živin příznivě působí i na naši pleť, která tak získá zdravější a zářivější vzhled.
Prokrvením pokožky hlavy zajistíme dostatečné vyživování vlasových folikulů a můžeme se tak pýšit hustšími a zdravějšími vlasy se zářícím leskem. Pokud na vlasy použijete čokoládový zábal, k vytoužené bohaté koruně krásy budete už jen na krok.
Zajímavost
Švýcarský vědci nedávno vyvinuli zcela nový druh čokolády. Stalo se tak po dlouhých 80 letech po uvedení mléčné, hořké a bílé čokolády. Chuť a barva nové čokolády pochází přímo z kakaových bobů, které jí dodávají jemnou červenou barvu, proto získala pojmenování "rubínová". Ti, kteří tuto novou, vzrušující krémovou pochoutku už ochutnali tvrdí, že rubínová čokoláda má specifickou, s ničím nesrovnatelnou, lehkou a zároveň intenzivní, osvěžující chuť plnou různých chutí lesního ovoce.
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11684527
http://jn.nutrition.org/content/130/8/2109S.short
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10715760100300091
http://ajcn.nutrition.org/content/95/3/740.long
http://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/2003/12000/Flavanol_rich_cocoa_induces_nitric_oxide_dependent.16.aspx
http://jn.nutrition.org/content/138/9/1671.long
http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/swiss-scientists-ruby-chocolate-new-flavour-barry-callebaut-a7930046.html