Určitě jste si už všimli, že existuje velké množství různých tabulek kyselých a zásaditých potravin, které si často odporují. Rozdíly jsou způsobeny zejména tím, že některé tabulky jsou sestaveny na základě kyselosti/zásaditosti potravin předtím, než je sníme, a jiné podle toho, jaký vliv mají na organismus po konzumaci. Při odkyselení je důležité rozeznat, jaký efekt má potravina na naše tělo po jejím snědení.
Zde je seznam zásadotvorných potravin, tedy těch, které v těle působí jako alkalizující:
Silně zásadotvorné
- himalájská sůl
- zelené trávy (kamut, ječmen, pšenice, oves...)
- okurka
- kapusta
- mořské řasy
- špenát
- petrželová nať, čerstvé bylinky
- brokolice
- zelené nápoje, spirulina, chlorella
- čerstvé zeleninové šťávy
- klíčky (čerstvé naklíčené luštěniny, obilniny)
Středně zásadotvorné
- avokádo
- červená řepa
- paprika
- zelí
- celer
- čekanka
- česnek
- zázvor
- zelená fazolka
- salát
- cibule
- ředkvička
- rukola
- rajče
- citron
- limetka
- fazole
- chia semínka
- quinoa
Mírně zásadotvorné
- artyčoky
- chřest
- růžičková kapusta
- květák
- mrkev
- pažitka
- cuketa
- pórek
- hrášek
- rebarbora
- grapefruit
- kokos
- pohanka
- špalda
- čočka
- kozí a mandlové mléko
- většina bylinek a kořenin
- avokádový, olivový, lněný a kokosový olej
Potraviny, které obsahují velké množství vápníku, hořčíku, draslíku, sodíku a železa tvoří minerální soli, které neutralizují kyseliny. Klíčky, zelenina a zelené trávy jsou nejvíce zásadotvorné.
Podívejte se i na tabulku kyselinotvorných potravin.