Konopné semeno je přátelské k srdci | Pomáhá při hubnutí a zkrášluje
Svou chutí připomíná ořechy, je lehce stravitelné a jeho účinné látky pro ochranu zdraví se rychle vstřebávají: už jen pro toto se...
Kromě příjemné chuti přispívají i různé léčivé účinky k tomu, že jablko je jedním z nejoblíbenějšího a nejčastěji konzumovaného ovoce. Obsahuje velké množství blahodárných složek, obzvláště významné je jeho množství vitaminu C a vlákniny, a proto není náhoda, že získalo své zasloužené místo mezi superpotravinami.
Existuje několik tisíc druhů jablek. Jedno však mají společné a to je, že všechny jsou mimořádně bohaté na zdraví prospěšné složky. To si všimli už v době před biblí. Podle některých odhadů pěstovali jablka už i lidé v době kamenné. Navíc se urodí téměř všude od Evropy, přes Ameriku až po Čínu, co přispívá také k tomu, že jablko je jedním z nejčastěji konzumovaného ovoce. Už tisíce let se používá k prevenci a léčbě mnoha onemocnění a ve starověku a středověku se jeho konzumace doporučovala zejména v případě trávicích potíží, nedostatku železa a celkové slabosti. Proto není náhodné ani anglické přísloví: „Jablko denně udrží lékaře pryč”.
Ve větším množství a výjimečně bohaté různorodosti obsahuje životně důležité živiny pro organismus a to dokonce ve snadno zužitkovatelné formě. I proto se jablko považuje za superpotravinu.
Jednou z největších předností jablka je mimořádně velké množství pektinu: konzumací jednoho středně velkého jablka můžeme pokrýt 20 procent doporučené denní dávky vlákniny. Ve vodě rozpustný pektin se nachází zejména ve slupce ovoce a má velké množství zdraví prospěšných vlastností.
Jablko je výborným zdrojem vitaminů a je obzvláště bohaté na antioxidační vitaminy A, E a C. Z toho posledního můžeme konzumací jediného jablka zajistit více než 10% doporučené denní dávky. Díky antioxidačním účinným složkám přispívá jablko k posílení imunitního systému a ve značné míře i k vázání škodlivých volných radikálů (které způsobují vznik rakoviny, zánětů, srdečně cévních onemocnění a předčasné stárnutí pokožky a buněk). Dalším účinkem vitaminů E a A je, že chrání cévy, snižují riziko vzniku onemocnění srdce, aterosklerózy a cukrovky, zlepšují zrak, chrání pokožku před záněty a škodlivými slunečními paprsky. Flavonoidy jablka posilují imunitní systém, mají protirakovinné a antioxidační účinky, obzvláště účinný je kvercetin. Díky tomu, že snižuje množství tuku v krvi, přispívá ještě intenzivněji k ochraně srdce.
Konzumace jablka po jídle přispívá i k ochraně zdraví ústní dutiny a zubů. Očistí zuby od plaku, případně od nežádoucího zabarvení. Dejme si vždy záležet na tom, abychom po snědení jablka vypili sklenici vody, která odstraní kyselé sliny. Další předností vody je, že v trávicím systému podporuje blahodárné účinky jablečné vlákniny. Polyfenoly jablka- podobně jako vláknina - regulují hladinu cukru v krvi, vitamin K posiluje kosti, brání tvorbě plaku v cévách a je také výborným lékem proti demenci.
K udržení zdravé hmotnosti, případně k jejímu snížení přispívá jablko nejenom tím, že podporuje trávení. Jablko způsobuje pocit plnosti. Proto, pokud přibližně čtvrt hodiny před hlavním jídlem sníme jedno větší jablko, sníme v průměru o 180 kalorií méně. Američtí a angličtí vědci při analýze výzkumu, který trval 24 let, zjistili, že polymery flavonoidů, které se nacházejí v ovoci, přispívají i k prevenci vzniku obezity.
Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3183591/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC442131/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12537430