Ačkoliv se nám to může zdát neuvěřitelné, petržel se původně nepovažoval za kořeninu či rostlinu k ochucení jídel. Samotná rostlina pochází ze Středomoří a zpočátku nenašla své uplatnění jako přísada jídel a nebyla nabízena ani při stolování. Starověcí Řekové si ji spojovali se smrtí, sloužila jako součást pohřebních věnců a zdobili ní těla zesnulých. Římané ji zas používali jako ozdobu do vlasů, aby se tak vyhnuli opilosti.
Dnes hraje tato kořenová zelenina hlavní roli především v naší kuchyni, ve většině jídel figuruje petržel jako koření, či chutná a jídla ozdoba. Málokdo však ví, jakými pozitivními účinky ovlivňuje i naše zdraví.
1. Pro hezčí vlasy a hebkou pokožku
Petržel představuje bohatý zdroj vitamínu C, který je nepostradatelným prvkem při tvorbě kolagenu a přispívá ke sjednocení tónu pleti. Rovněž je účinný při snižování podráždění pokožky, které může vést ke vzniku akné a vyrážek. Podobně i zinek nacházející se v petrželi může být efektivní zbraní v boji proti akné a kožním problémům. Vitamín K pomáhá urychlit hojení kůže, udržuje elasticitu pokožky a snižuje její zarudnutí. Antioxidační vlastnosti apigenínu v petrželi mohou stimulovat růst vlasů a zachovat tak zdravou korunu krásy.
2. Protirakovinné účinky
Každodenní konzumace petržele může být důležitá i při prevenci a léčbě některých forem zhoubných onemocnění, především rakoviny prsu, prostaty a kůže. Podle nedávné publikované studie, existují 4 způsoby, kterými dokáže petržel zabránit nádorovým onemocněním: jako antioxidant pomáhá neutralizovat volné radikály, chrání proti poškození DNA, zabraňuje aktivaci a šíření rakovinných buněk v těle. S takovými přednostmi určitě stojí za zvážení, proč by se měl stát nedílnou součástí našeho každodenního života.
3. Pro zdravé ledviny
Petržel je známý svými močopudnými účinky i jako přírodní diuretikum, které zvyšuje množství tekutiny procházející ledvinami, čímž zajišťuje zdravé fungování detoxikačních procesů. Děje se tak díky dvěma složkám: apiolu a myristínu, který se podílejí na procesu odstraňování ledvinových kamenů. Petržel může také snížit hladinu oxalátu vápenatého, která je příčinou vzniku určitých ledvinových kamenů. Stejně příznivý účinek se mu připisuje i v případě prevence a léčení různých infekcí močových cest.
4. Posiluje imunitní systém
Jako pravá vitamínová bomba pomáhá oživit a posílit obranné mechanismy těla a zároveň snižovat škodlivé imunitní reakce, které mohou vést ke vzniku autoimunitních onemocnění, zánětem a alergiím. Díky protibakteriálním a protiplísňovým účinkem chlorofylu poskytuje dodatečnou podporu pro zachování stability našeho imunitního systému.
5. Kontroluje příznaky revmatoidní artritidy
Revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění, které způsobuje bolestivé zánětlivé procesy v kloubech, které mohou dokonce způsobit i poškození vnitřních orgánů. Vitamin C a beta-karoten obsažený v petrželi pomáhají díky svým protizánětlivým vlastnostem zmírnit bolestivý otok kloubů. Pravidelná konzumace petržele také účinně napomáhá při zvyšování vylučování kyseliny močové a zároveň brání jejímu hromadění v kloubech.
Jak se k němu můžete dostat?
Nyní si můžete právem klást otázku, jak se ke kvalitnímu petrželu a ve správném množství dostat. Doplněk stravy Green Icon® představuje plnohodnotný rostlinný výtažek ze superpotravin, který obsahuje 25 druhů ovoce a zeleniny, mezi nimi i petržel. Jako součást denní rutiny přispívá k získání a zachování dokonalého zdraví!
Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25582089
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25107467
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27019854
https://link.springer.com/article/10.1023%2FB%3AQUAL.0000041152.24423.bb
https://www.medicalnewstoday.com/articles/284490.php