Konečná částka:
Dohromady výrobek/výrobků v košíku
Pokračovat v nákupu Objednávka

Kromě si naši zákazníci objednali:

Pampeliška: kvetoucí superpotravina

Pampeliška: kvetoucí superpotravina

Je méně známé, že pampeliška není pouze obyčejný plevel, ale naopak, je to velmi vzácná léčivá bylina. V podstatě je to superpotravina, která obsahuje velké množství léčivých složek.

Blahodárné účinky pampelišky znali už i ve středověku a používali ji zejména na očistu střeva a jako diuretikum. Téměř všechny její části jsou vhodné ke konzumaci: listy na salát, květy na džem a osvěžující nápoj, a ze sušeného kořene se připravuje nápoj, který nahradí kávu.

Bohatá na živiny

Obsahuje velké množství vitaminů A, B, C a D, vápník, draslík a antioxidační flavonoidy. Její vlastnosti superpotraviny posiluje velké množství rostlinné vlákniny, triterpenový líh a antioxidační flavonoidy.

Léčivé účinky pampelišky

Známe málo léčivých bylinek, které jsou schopné komplexnější detoxikace než pampeliška. Důvodem je, že najednou podporuje fungování jater, lymfatického systému a ledvin, zlepšuje trávení a pohyb střev, aktivitu pokožky a tak se toxické látky snadněji vyplaví z organismu. Pampeliška je účinné diuretikum, chrání játra a pomáhá v prevenci a léčbě žlučníkových kamenů a odstraňuje přebytečnou žlučovou tekutinu. Pomáhá v léčbě zánětů jater, močových cest a střeva. Využívá se k zmírnění příznaků syndromu dráždivého střeva (IBS), refluxu a problémů trávicího traktu. Podporuje látkovou výměnu, obnovuje správné vyprazdňování, pomáhá při zácpě. Ve významném množství obsahuje inulin- polysacharid s prebiotickými vlastnostmi, který je nejdůležitější potravou pro střevní bakterie - díky tomu pampeliška přispívá k uchování rovnováhy střevní flóry, popřípadě, pokud je třeba, pomáhá obnovit její rovnováhu. Jelikož má stav střevní flóry přímý vliv na fungování imunitního systému - v tlustém střevu se nachází 80% imunitních buněk - konzumací pampelišky můžeme zesílit obranyschopnost našeho těla. Tento účinek v pampelišce posilují její antioxidační složky, které neutralizují volné radikály, které způsobují srdečně cévní onemocnění, nádorové změny a nadměrné stárnutí buněk a pokožky. Zatímco množství vápníku v pampelišce chrání naše kosti, množství draslíku chrání zdraví srdce a množství vlákniny podporuje přirozenou očistu střeva a detoxikaci a podílí se na prevenci vzniku rakoviny tlustého střeva. Dalším vlivem vlákniny je, že pampeliška snižuje hladinu cholesterolu v krvi, odstraňuje chronický průjem a zácpu. Snižuje vysoký krevní tlak a riziko onemocnění cévního systému.

Cukrovka a obezita

Obezita a cukrovka se často vyskytují najednou, v tomto případě může být pampeliška velmi užitečná, protože ji můžeme využít na zmírnění příznaků a k snížení nadváhy. Její proti diabetický účinek je dvojnásobný: zvyšuje tvorbu inzulinu, případně vyplaví nahromaděný cukr z ledvin. Její další výhodou je, že díky inulinu má sladkou chuť (inulin je téměř o 40% sladší než cukrová řepa), přesto její konzumace nezvýší hladinu cukru v krvi. Pampeliška podporuje trávení a látkovou výměnu, odstraňuje usazeniny ze střevního traktu, čímž přispívá k úspěchu diety a vytouženému úbytku na hmotnosti.

Protirakovinný účinek

Pampeliška posiluje nejenom imunitu, ale může pomáhat i v případě určitých typů rakoviny. Základem jejího účinkového mechanismu je, že aktivuje fagocyty, které jsou schopny zničit rakovinné buňky. Její protinádorový účinek je zesílený jejími antioxidačními složkami, zejména vitaminem C a luteolinem, který zabraňuje dělení rakovinných buněk. Bylo zjištěno, že pampeliška může být nejúčinnější v prevenci a léčbě rakoviny prsu a prostaty. Vědci kanadské University of Windsor zjistili, že výtažek z pampelišky může pomáhat při ničení melanomových buněk.

Pampeliška na vnější použití

Její protizánětlivý a dezinfekční účinek se projeví i při vnějším použití. Pleťová maska se zásaditou reakcí, která je připravena ze šťávy pampelišky (pampeliškové mléko) může přispět k léčbě infekcí pokožky (např. ekzém). Kromě toho rozšiřuje póry a podporuje vyplavení toxických látek usazených v pokožce.

Čerstvá nebo prášková

Téměř každá část pampelišky se může využít, avšak rozdělení živin je nerovnoměrné. Z tohoto důvodu, pokud chceme maximálně využít její blahodárné účinky, vyplatí se konzumovat ji v práškové formě. Takovým doplňkem stravy je Green Symbol® a superpotravinový výtažek Green Icon®, jehož jednou důležitou složkou je pampeliška.

Odborná literatura:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3018636/
https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-dandelion.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21234313
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22946853
Rutherford PP, Deacon AC. -Fructofuranosidases from roots of dandelion (Taraxacum officinale Weber). Biochem J. 1972 Feb;126(3):569–57
Sweeney B, Vora M, Ulbricht C, Basch E. Evidence-based systematic review of dandelion (Taraxacum officinale) by natural standard research collaboration. Journal of herbal pharmacotherapy.
Jeon HJ, Kang HJ, Jung HJ, et al. Anti-inflammatory activity of Taraxacum officinale. Journal of Ethnopharmacology. 2008;115(1):82–88.

Green Symbol®

Pampeliška je hodnotnou složkou výrobku Green Symbol®

Green Symbol® je rychle se vstřebávající superpotravinový výtažek nejlepší kvality, který obsahuje to nejlepší z 25 superzelenin a ovoce, kromě jiného i pampelišky!

Čtěte více
825 Kč / kus
Balení: 300 g
doručení přímo k Vám domů do 24 hodin
30 dávka dostačující na %s den/dny
25 obsahuje %s složku/složek
kontrolovaná, organická složka
60 denní záruka vrácení peněz

Do košíku


složky nejsou geneticky modifikovány

Vyhledat článek: