Jedním z nejčastěji používaných koření je petržel, ale málokdo ví, že při pravidelné konzumaci disponuje velkým množstvím léčivých účinků. Je skvělým antioxidantem, který posiluje imunitní systém, zkrášluje pleť a pomáhá při cukrovce: to jsou pouze některé z jeho zdraví prospěšných vlastností! Ať už ji používáme jako přísadu do polévek, na posypání masa, na přípravu omáček nebo jako ozdobu, rozhodně se v našich pokrmech objevuje velmi často. Chráníme tím i své zdraví, protože petržel je velmi účinnou léčivou bylinkou a proto je její konzumace vhodná i v podobě kúry.
Používali ji už ve starověku
Petržel ctili jako léčivou bylinku už i starověcí Řekové a Římané. Karel Veliký dokonce nařídil její pěstování. Každá část, kořen, stonek, listy i květy obsahují léčivé účinky prospěšné pro zdraví, vitaminy A, B, C, E a K, fosfor, vápník, železo, esenciální oleje a antioxidační flavonoidy.
Detoxikuje a zlepšuje trávení
Protože je petržel i účinné diuretikum, můžeme její konzumací napomoci očistě měchýře a ledvin, případně můžeme předejít vytvoření ledvinových kamenů a infekcí močových cest. Zároveň zvyšuje látkovou výměnu, čímž přispívá k rychlejšímu vyprazdňování odpadových látek a detoxikaci tlustého střeva. Zatímco zlepšením funkce jater podporuje přirozené detoxikační funkce organismu, díky velkému množství chlorofylu, který obsahuje, se zúčastňuje na neutralizaci škodlivých mikroorganismů (houby, bakterie). Pokud pravidelně konzumujeme čerstvou petrželovou nať a stonek, naše žaludeční problémy se zmírní a můžeme se zbavit nadýmání, případně opakovaného nutkání na zvracení.
Protirakovinné účinky
Zejména díky flavonoidům, které disponují antioxidačními vlastnostmi a které posilují imunitní systém a také velkému množství kyseliny listové a vitaminu C, se může petržel používat při prevenci nebo léčbě různých nádorových onemocnění, zánětů a onemocnění srdce. Antioxidanty mají schopnost neutralizovat volné radikály, které způsobují vznik rakoviny, zánětů, onemocnění oběhové soustavy a předčasné stárnutí buněk (a pokožky). Zdraví prospěšné účinky petržele se projevují zejména v případě rakoviny trávicího systému, dělohy a plic. Obzvláště se doporučuje pro kuřáky, protože zmírňuje - bohužel ale neodstraní - škodlivé účinky cigaretového kouře.
Chrání srdce a klouby
Její vlastnosti, které ochraňují cévy, jsou podporovány tím, že petržel kromě jiného snižuje vysoký krevní tlak, reguluje krevní oběh, pomáhá v prevenci a léčbě arteriosklerózy - co je v první řadě výsledkem množství betakaroténu a kyseliny listové, tyto dvě látky přispívají k jeho protirakovinným účinkům a účinkům, které zmírňují zánět. Čaj z petržele zmírňuje příznaky astma, nachlazení a chřipky, a protože petržel reguluje hladinu cukru v krvi, může pomáhat i diabetikům. Zmírňuje zánět kloubů a pokožky a v případě vnější aplikace (buď mytím, nebo masírováním) urychluje hojení po bodnutí hmyzem a povrchových poranění. V případě bolesti zubů se doporučuje kloktání petrželového odvaru, který poskytuje čerstvý dech po jídle a zároveň ničí bakterie, které se rozmnožují v ústech.
Oba dva výrobky, Green Symbol® a Green Icon® superpotravinový výživový doplněk, obsahují přírodní výtažek z petržele.
Použitá odborná literatura:
http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=908476&fileId=S000711459900080X
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24660617
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11849841
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3813066/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19919287
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21566309
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15742348