Účinky kořene Maca | Jak pomáhá superpotravina And?
Pouze 100 gramů kořene Maca pokryje čtyřnásobek potřebné denní dávky vitaminu C. Nejenom z tohoto důvodu se vyplatí zařadit tuto výjimeč...
Opět je tu podzim a s ním čas vinobraní, kdy sedláci a majitelé vinic hrdě kostí a pochvalují si výsledek své celoroční práce. Poznejte i Vy zdraví ukryté v hroznových střapcích, význam pojmu antioxidant, který hraje klíčovou roli při prevenci vzniku některých chronických onemocnění!
Častokrát jsme náchylní některé tajemně znějící účinné látce připisovat mnoho příznivých účinků a následně od jejího užívání očekávat řešení všech našich zdravotních problémů. Toto nereálné očekávání platí obzvláště v případě tolik zkoumaného složení účinných látek i když přesto někdy s protichůdnými výsledky, které se vyskytují ve většině našich potravin rostlinného původu. Ano, řeč je o různých antioxidantech, o kterých se často mluví ve souvislosti s jejich podobnými účinky.
Antioxidanty jsou látky, které jsou schopny v organismu kompenzovat škodlivé účinky probíhajících oxidačních procesů.
Prášek z hroznových jadérek disponuje všemi blahodárnými účinnými složkami hroznů v koncentrované, pro organismus snadno využitelné formě. Z flavonoidů obsahuje velké množství antokyaninů, které své výživové vlastnosti neztrácejí ani pečením.
Určitě jste o hroznových jadérkách slyšeli mnoho chval a možná už i sami zpozorovali mnoho jejich pozitivních účinků. Nyní se můžete dozvědět o dalších blahodárných vlastnostech prášku z hroznových jadérek, důležitých při zachování zdraví a prevence vzniku mnoha onemocnění! Můžete tak mnoho udělat pro své zdraví a ochranu cévního systému!
Hroznové jadérka a jiné látky nacházející se v přírodě mohou mít stejný účinek na zpracování potravin, jak různé chemické látky - tvrdí američtí vědci.
Tato teorie byla předmětem společného testování Americké asociace pro bezpečnost potravin a zemědělské fakulty Univerzity v Arkansasu, v případě potravin z drůbeže.
"Společnosti na zpracování potravin obvykle používají chemikálie nebo formu tepelného ošetření, aby zamezili šíření patogenů a kažení potravin," vysvětluje vedoucí výzkumného týmu Navam Hettiarachchy. Existuje však stále více důkazů na to, že zelený čaj a hroznové jadérka brzdí proces kažení potravin "- dodává Hettiarachchy.
Jeho nejdůležitější vlastností je, že obsahuje mimořádně velké množství antioxidačních účinných látek, především kyselinu fenolovou a vitamín E, díky čemuž konzumace prášku z hroznových jadérek přispívá ke snižování zánětů a neutralizaci volných radikálů, způsobujících předčasné stárnutí pokožky.
Mimořádně dobře se může používat při prevenci rakoviny prsu, prostaty, tlustého střeva a kůže, jakož i při léčbě nádorových onemocnění.
Snižuje množství škodlivého LDL cholesterolu v krvi a reguluje krevní tlak, čímž přispívá k prevenci a léčbě cévních onemocnění. Tuto skutečnost potvrzuje i výzkum vědců UC Davis, z něhož vyplývá, že účinné látky hroznových jadérek dokáží zmírnit vysoký systolický a diastolický krevní tlak. Prášek z hroznových jadérek může být účinný i při léčbě Alzheimerovy choroby a mozkové příhody.
Prášek z hroznových jadérek může pomoci i při léčbě Alzheimerovy choroby, chrání zdraví pokožky a vlasů, pomáhá předcházet vypadávání vlasů. Jeho konzumací bude pokožka pružnější, odolnější a hladší. Jeho flavonoidy očistí krev od nahromaděných toxinů a zlepšují zrak. Prášek z hroznových jadérek zvyšuje účinnost diet a hraje důležitou roli i při prevenci diabetu typu 2.
Dobrá rada:
V rámci vyvážené stravy je třeba zahrnout do jídelníčku celkem 400-600 gramů ovoce a zeleniny denně. Pro dosažení nejlepších příznivých účinků se doporučuje konzumovat co nejvíce druhů nejrozmanitějších barev (v rámci jednoho jídla nebo i během jednoho dne), podle možnosti sezónní, čerstvé a syrové nebo upravené šetrnou kuchyňskou technologií (nejlépe se slupkou nebo lisované).
Odkazy
http://elitmed.hu/ilam/hirvilag/termeszetes_anyagokkal_tartositott_elelmiszerek_6460
http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2017/01/UD_2016_1_final.pdf
http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/diet_kisokos_5.pdf
http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/08/Taplalkozasi_Akademia_2016_08_Antioxidansok_160829.pdf
Food Insight: Functional Foods Fact Sheet: Antioxidants.