Konečná částka:
Dohromady výrobek/výrobků v košíku
Pokračovat v nákupu Objednávka

Kromě si naši zákazníci objednali:

Zelí: efektivní detoxikant a čistič střev

Zelí: efektivní detoxikant a čistič střev

Zelí - superpotravina

Zelí (Brassicaceae) a jeho terapeutické vlastnosti jsou známé už od starověku: v první řadě se využívalo k prevenci trávicích těžkostí, ve středověku proti skorbutu a na zmírnění příznaků onemocnění dýchacích cest. Na jeho univerzálnost ukazuje i fakt, že pomáhá při prevenci a léčbě srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku, některých druhů rakoviny a šedého zákalu, a stejně tak účinné je i při detoxikaci a očistě střev.

Zelí patří právem mezi superpotraviny: obsahuje více než devadesát procent vody, kromě toho i velké množství vlákniny, bílkovin a cukru. Je bohaté na minerální látky - vápník, železo, síru, draslík, měď hořčík, sodík, mangan, fluor, selen a zinek, a vitaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K a J, alfa a betakarotén. Obsahuje různé aminokyseliny, za sladkou chuť vděčí dextróze a fruktóze. Jedinečná kombinace vitaminů C, E a karotenů ochraňuje oběhový systém, pravidelná konzumace zelí snižuje riziko vzniku mrtvice a dokonce i šedého zákalu. Kombinovaný účinek vitaminu C a síry, tak jako u většiny superpotravin, váže volné radikály, které způsobují rakovinu, záněty, onemocnění srdce a stárnutí pokožky, a pomáhá při odstraňování kyseliny močové. Díky této vlastnosti přispívá zelí k prevenci a léčbě zánětu svalů, revmatismu a onemocnění štítné žlázy.

Konzumace zelí má rozpínavé účinky na cévy, čím se snižuje krevní tlak. Vitamin K, který se v něm nachází, zlepšuje koncentraci a mozkové funkce, udržuje zdravou mysl, chrání před degenerativními onemocněními nervového systému, jako např. Alzheimerova choroba. Zmírňuje příznaky žaludečních vředů, posiluje střevní imunitu, čím chrání trávicí systém před možným poškozením z důvodu nadprodukce žaludeční kyseliny. Pravidelná konzumace zelí přispívá díky obsahu izotiokyanátu- organická sloučenina síry- k prevenci vzniku rakoviny tlustého střeva a plic tím, že zabraňuje rozmnožování nádorových buněk. Protože je bohaté na vlákninu a účinkuje jako mírné projímadlo, je cenné jako detoxikant tlustého střeva a stimuluje funkci jater. Má nízký obsah kalorií- 25cal/100g, proto je populární u diet. Při vnějším použití - stačí přiložit několik listů na poškozené místo- eliminuje vředy a otoky v krátkém časovém období.

Vyhledat článek: