Doprava:
Konečná částka:
(Dohromady výrobek/výrobků v košíku)
Pokračovat v nákupu Objednávka

Kromě si naši zákazníci objednali:

Výjimečné superpotraviny

Výjimečné superpotraviny

Superpotraviny představují skupinu potravin a doplňků stravy, které mají díky nesmírně bohatému obsahu prospěšných látek mimořádně pozitivní účinek na lidské zdraví. Tyto prospěšné látky mohou být antioxidanty, vitamíny nebo minerální látky. Základním požadavkem je, že tyto potraviny neobsahují žádné syntetické a umělé přísady. Zde je třeba poznamenat, že neexistuje žádná potravina, které by obsahovala 100% celkového množství živin potřebných pro fungování lidského organismu. Na druhé straně je však nesporné, že při současném uspěchaném životním tempu si zdravá výživa získává stále více stoupenců.
Každým rokem se sestavuje seznam nejlepších superpotravin. Podle shrnutí britského Daily Mail se na seznamu umístilo těchto 5 NEJ superpotravin: mořské řasy, avokádový olej a březová voda, sladké brambory a obiloviny teff.

Mořské řasy

Řasy jsou vysoce účinné vodní rostliny schopné fotosyntézy, s jednoduchou stavbou těla, bez kořenů, listů a tkáně. Patří k nejstarším formám života na zemi a počínaje jejich vznikem v přírodě byly pravidelným zdrojem potravy lidstva, konzumovali jejich i naši předchůdci.

Nejstarší údaje o konzumaci druhů Spirulina pocházejí ze 16. století. Kromě Aztéků, je jako koláč, nebo omáčku konzumovali v 20. století i domorodci v Africe. Spirulina proslula jako "potravina budoucnosti" a jako doplněk stravy si získala zaslouženou pozornost. Obsah suché hmotnosti bílkovin představuje 56 - 71%, složení esenciální aminokyseliny je téměř dokonalé, může být vhodnou alternativou příjmu bílkovin i v přísné vegetariánské stravě.

Obsahují karotenoidní sloučeniny (alfa a beta karoten), fikobiproteíny, chlorofylové antioxidanty a inhibitory škodlivých látek. Nachází se v nich i významné množství mixoxanilínu, luteinu a zeaxantinu. Zeaxantin a lutein snižují riziko vývoje makulární degenerace ve starším věku a také riziko vzniku šedého zákalu. Kromě toho se často využívají k léčbě anémie.

Její řasový pigment fikokyanín pomáhá bojovat proti rakovinotvorným buňkám, má antioxidační a antivirový účinek, posiluje imunitu a zvyšuje průtok krve. Kromě toho se vyznačuje i vlastnostmi charakteristickými pro probiotika a tak mohou sehrát důležitou roli v boji proti kvasinkové houbě Candida albicans.

Rozšíření druhů řas chlorella začalo v 80. letech, kdy se staly součástí módní vlny zdravého životního stylu. Vyznačují se hrubou buněčnou stěnou, proto jsou prakticky nestravitelné, na druhé straně mají však vynikající detoxikační účinek!
Obsah chlorofylu chlorelly je nejvyšší mezi známých rostlin, kromě toho je bohatá na vitamíny, minerální látky, rostlinnou vlákninu a napomáhá očistě střev. Z ostatních rostlin je výjimečná svým bohatým obsahem bílkovin! Určité mikrořasy mohou také sloužit jako zdroj mastných kyselin EPA a DHA.

Řasy se využívají v mnoha odvětvích, např. i při ochraně životního prostředí - po odstranění olova a kadmia z přírodního prostředí se využívají v potravinářském průmyslu jako přirozené barvivo. Při výrobě funkčních potravin slouží ke zlepšení složení mastných kyselin, na zvýšení množství esenciálních aminokyselin a při okyselených mléčných produktů se využívají na zvýšení účinku probiotickými mikroorganismy. Pro své široké možnosti využití se osvědčil i v kosmetickém průmyslu.

Avokádový olej

Avokádo (Persea americana), známé také jako krémová nebo aligátorská hruška patří do čeledi vavrínovitých stromů. Nejznámější odrůdou je avokádo Hass s černé slupky mírné ořechové chuti. Z druhů avokáda se zelenou slupkou je nejoblíbenější druh Fuerte. Má příznivý účinek při prevenci kardiovaskulárních chorob, snižuje hladinu cholesterolu, vyznačuje se vynikajícími antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi a pomáhá v boji proti rakovinotvorným buňkám. Pozor na ně by si měli dávat osoby alergické na latex, protože avokádo může vyvolat křížovou reakci a pro svůj vysoký obsah vitaminu K snižuje i účinek léků proti srážlivosti krve.

Avokádový olej se může použít při přípravě salátů, na vaření a pečení, grilování, doporučuje se jej použít hned, protože se může snadno zakalit. Díky své neutrální chuti se výborně hodí pro sladké i slané pokrmy, vyvarujte se však jeho vaření, protože tak může získat hořkou příchuť. Zároveň je vhodný i jako podklad k sendviči nebo sushi. Stejně jako olivový, zda kokosový olej je také avokádový olej výborným pomocníkem v naší kuchyni.
Vzhledem k vysokému obsahu vitaminu E má příznivý účinek na pokožku, proto si našel široké uplatnění i v kosmetickém průmyslu.

Březová voda

Přírodní sladidlo, letošní Superdrink! Březová šťáva - míza vytéká z dírky navrtání do kmene stromu. U nás se v lidové medicíně používala na léčení onemocnění plic a ledvin, Indiáni žijící v Severní Americe a Eskymáci ji využívali i jako přírodní diuretikum, podporující zvýšené vylučování vody. Pije se buď čerstvá, ale protože se nemůže dlouho uchovávat, nejčastěji se z ní vaří sirup. Sběr březové mízy není jednoduchý úkol, z hlediska zachování zdraví má však mimořádně pozitivní účinky. Březová voda obsahuje ovocné kyseliny - kyselinu jablečnou, jantarovou a citrónovou, minerální látky, draslík, vápník, hořčík, fosfor, zinek, mangan, železo a aminokyseliny. Zde je však třeba zmínit, že březová šťáva a sirup z ní může způsobit potravinovou intoleranci nebo potravinovou alergii.

Teff

Teff, nazývaná také trpasličí proso je bezlepková obilnina původem z Etiopie. Díky vysokému obsahu škrobu pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a je výborným prostředkem při udržení hmotnosti. Hodí se jako příloha, nebo jako součást hlavního chodu. Můžeme si z něj upéct i etiopský chléb injera.

Mouka ze sladkých brambor

Bezlepková mouka ze sladkých brambor představuje v případě vyvážené stravy a paleo jídelníčku 100% náhradu tradiční mouky. Její výjimečnost spočívá ve vysokém obsahu vlákniny, vitaminu A, železa a vápníku. Díky svému složení účinných látek stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Účinky a zdraví prospěšné vlastnosti těchto 5 superpotravin jsme Vám představili bez potřeby úplnosti. Na seznamu potravin s protinádorovým účinkem obsadily přední místo i špenát, papája, brokolice, ostružiny, česnek, rajčata a ořechy. Mezi potravinami napomáhajícími k správnému trávení najdeme: pepř, čočku, rybí olej, zázvor, mátu, ananas a nakládané zelí.
V zájmu dosažení rozmanité a vyvážené stravy je proto důležité zařadit do našeho každodenního života i širokou škálu superpotravin.
Přejeme Vám pevné zdraví!

Zdroje:
1. Farrar W. V.: Tecuitlaitl;A Glimpse of Aztec Food Technology, Nature 211, 341-342, 23 July 1966
2. Johnston H W: The Biological and Economic Importance of Algae. Part 4: the Industrial Culturing of Algae, Tuatara: Volume 22, Issue 2, June 1976
3. Ciferri O: Spirukina, the Edible Microorganism, MICROBIOLOGICAL REVIEWS, Dec. 1983, p. 551-578.
4. Doughman SD,Krupanidhi S, Sanjeevi CB. Omega-3 fatty acids for nutrition and medicine: considering microalgae oil as a vegetarian source of EPA and DHA. Curr Diabetes Rev. 2007 Aug;3(3):198-203.
5. Watanabe F, Takenaka S, Kittaka -Katsura H, Ebara S, Miyamoto E.: Characterization and bioavailability of vitamin B12-compounds from edible algae., J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2002 Oct;48(5):325-31.
http://guidedoc.com/best-superfoods-list
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27213450

360 Kč / kus
Balení: 200 g
doručení přímo k Vám domů do 24 hodin
30 dávka dostačující na %s den/dny
kontrolovaná, organická složka
60 denní záruka vrácení peněz

Do košíku


složky nejsou geneticky modifikovány

Vyhledat článek: