Quinoa je takzvaná nepravá obilovina, která se pěstuje v Jižní Americe už dlouhá staletí. Její chutné a výživné semeno je dokonalým zdrojem bílkovin a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Obsah bílkovin je ekvivalentní množství proteinů, které se nacházejí v mléce. Ve srovnání s jednotlivými druhy obilovin disponuje quinoa velkým množstvím prospěšných vlastností: je bezlepková, snadno stravitelná, má nízký glykemický index a navíc má velmi příjemnou chuť. Díky velkému množství vláknin a bílkovin, které obsahuje, vyvolává konzumace quinoi pocit nasycení, mohou ji konzumovat osoby, které drží dietu a diabetici. Obsahuje velké množství antioxidantů, posiluje imunitní systém a navíc skvěle alkalizuje. Instantní quinoa prášek Pursana má příjemnou chuť a je snadno rozpustný v tekutinách.
Užívání doplňků výživy nenahrazuje pestrou zdravou stravu a pravidelný pohyb. Výsledky mohou být u jednotlivců rozdílné a nejsou zaručeny.
Přestože se používá jako obilovina, quinoa, která se původně pěstovala v Andách, je ve skutečnosti listnatá rostlina (která patří mezi druhy špenátu a řepy). Pozitivní účinky jejich šupinatých semen znali už i domorodí Indiáni před několika tisíciletími. Ne náhodou ji Inkové nazývali matkou obilovin, protože má příjemnou chuť, je snadno stravitelná a zároveň obsahuje velké množství výživných látek. Je kompletním zdrojem bílkovin, obsahuje vitaminy B, C, a E s antioxidačním účinkem a nachází se v ní všech devět esenciálních aminokyselin - ty organismus nedokáže sám vytvořit - a proto si zaslouží zařazení mezi superpotraviny. Z minerálních látek obsahuje fosfor, vápník, draslík, hořčík, mangan, měď a železo. Její velkou výhodou je, že neobsahuje lepek a je jedním z nejlepších přírodních alkalizujících prostředků a snižuje riziko vzniku srdečně cévních onemocnění. Protože se pomalu vstřebává, její konzumací se nezvyšuje hladina krevního cukru, a proto se konzumace doporučuje osobám, které drží dietu a mají cukrovku. Quinoa pomáhá odstranit chronickou bolest hlavy a zažívací problémy a zmírňuje také příznaky osteoporózy. Díky obsahu vlákniny účinně čistí střeva a detoxikuje a je dobrým pomocníkem při zácpě.
Quinoa je superpotravina, která obsahuje velké množství výživných minerálních látek, které jsou nezbytné pro organismus, dále velké množství antioxidantů - vitaminy B, C a E a betakarotén, díky čemu skvěle posiluje imunitní systém, je schopná eliminovat volné radikály, které zvyšují riziko vzniku rakoviny, zánětlivých onemocnění, změny cévního systému a urychlující stárnutí pokožky. Jednou z výjimečných vlastností quinoi je, že obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, které hrají důležitou roli při funkcích buněk. Zlepšují rozvoj svalů, přispívají k zdraví pokožky, kloubů, cév a kostí a podporují funkci imunitního systému. Z esenciálních aminokyselin hraje arginin důležitou roli při tvorbě inzulinu. Prostřednictvím betakaroténu zlepšuje quinoa zrak, pomáhá předcházet slepotě, zlepšuje tvorbu vitaminu A, snižuje hladinu cukru a cholesterolu a může chránit před srdečně cévním onemocněním. Díky velkému množství minerálních látek (železo, vápník, zinek, fosfor)nám může pomoci při jejich nedostatku. Obsahuje velké množství vlákniny, proto je prospěšné, pokud se stane při očistě střeva a detoxikaci součástí našeho jídelníčku. Zmírňuje také zácpu a projevy cukrovky. Protože skvěle detoxikuje a čistí střeva, přispívá k harmonii střevní mikroflóry, prevenci a odstranění nadýmání, bolesti břicha a jiných problémů zažívacího systému a metabolických problémů, chronické bolesti hlavy a únavy. Bezlepková quinoa skvěle alkalizuje, nenasycené omega 3 a omega 6 mastné kyseliny snižují riziko vzniku obezity, rakoviny a srdečních onemocnění.
Quinoa je velkým zdrojem živin a přispívá k udržení zdravého fungování organismu. Obsahuje výjimečně velké množství bílkovin a z tohoto důvodu se doporučuje sportovcům. Mohou ji konzumovat celiatici, osoby s cukrovkou a během diety. Quinoa nám může pomoci při následujících symptomech, onemocnění a zdravotních stavech:
Překyselení
Celiakie
Cukrovka
Oslabený imunitní systém
Problémy trávicího traktu
Zácpa
Nadýmání
Chronická bolest hlavy
Chronická únava
Složení: organický instantní quinoa prášek z Peru (Chenopodium quinoa).
Skladujte na suchém místě. Po použití obal důkladně uzavřete.
Spotřebujte před: viz označení na obale
Průměrná výživová hodnota / 100g
energie
1557 kJ / 372 kcal
z toho obsah tuku
3.47 g
- nasycené mastné kyseliny
0.40 g
- mononenasycené mastné kyseliny
0.97 g
- polynenasycené mastné kyseliny
2.40 g
uhlohydráty
70.90 g
- z toho cukr
2.50 g
vlákniny
7.32 g
bílkoviny
14.32 g
sůl
0.08 g1
kyselina listová
48.3 µg (24%*)
draslík
600.27 mg (30%*)
vitamin B1 (tiamin)
0.45 mg (40%*)
vitamin B2 (riboflavin)
0.32 mg (22%*)
vitamin B6 (pyridoxin)
0.29 mg (20%*)
vitamin E
6.01 mg (50%*)
fosfor
450.71 mg (64%*)
hořčík
200.45 mg (53%*)
železo
5.5 mg (39%*)
měď
0.46 mg (46%*)
mangan
2.27 mg (113%*)
zinek
3.60 mg (36%*)
Alanin
0.569 g
Arginin
1.10 g
Kyselina asparagová
1.09 g
Kyselina glutamová
1.76 g
Glycin
0.710 g
Histidin
0.381 g
Izoleucin
0.481 g
Leucin
0.829 g
Lysin
0.740 g
Fenyl-alanin
0.496 g
Proline
0.458 g
Serin
0.578 g
Tyrozin
0.399 g
Valin
0.613 g
Treonin
0.484 g
Hidroxyprolin
< 0.05 g
Ornitin
< 0.05 g
1 sodík, který se nachází v přírodě * podíl referenčních příjmů v procentech
3 kávové lžičky = 300 ml mléčný koktejl/ mléko/ džus
Viděli jste už náš recept?
Tipy a recepty na použití ve formě chutných nápojů a dezertů, abyste znásobili příjem minerálních látek a vitaminů!